2016-08-21

Ho Chin Minh, Vietnam

Malas nak typing banyak-banyak cerita apa menarik dekat HCM nie, since kat sana macam salah satu daerah dekat Malaysia nie.. Rakyat sana pun boleh cakap melayu sikit-sikit, jadi korang dapat bayangkan tak berapa ramai rakyat Malaysia berhimpun kat sana..

Terus terang aku sebenarnya bukan datang nak membeli belah bagai, just untuk jenjalan sahaja, so untuk si kaki belanja ke kaki shopping ker kaki betina sekalipun kat sini bukan untuk korang kutip info.. =p
Tapi dari segi pemerhatian aku, kat sana ramai giler rakyat Malaysia shopping kain, dari peniaga butik sampailah pembeli untuk diri sendiri. Dieorg kata murah, aku pun iyer kan ajer, kahkahkahkah (bukan minat aku), dah la orang peniaga Vietnam ni Mafia beb >> dush!

Tak sah kan kalau tak belanja gambar-gambar, jom tengok..

Nie time kami tunggu flight kat KLIA, since aku dari Johor, so terpaksa la bermalam di KLIA,.. time tu laa.. KLIA is our home.. pergghhhh, villa tak dapat lawan nie.. kekeke


muka eksaited guna passport time fly, selalunya naik bus pun guna passport, coiii!

touch down HCM, nampak mende alah nie, konon hipster la baiii... tuiiihhh.. tapi Panaih Lit Lit.. merecik peluh jantan...




Ok tak tipu, jus mangga die, mak aihhhhh... lalu kat tekak, mintak lagi. tak cUKUP!





 Kami naik bas jer nak keliling bandar HCM nie, jimat murah dan agak berbaloi....





 Ni la market yang dok orang cakap, gayanya macam best giler kaw kaw, tapi aku rasa tinggi lagi level Pasar MeK Siti..

tak dapat tahu sapa guys yang terpacak kat belakang tu?? hahaha... semua info dalam bahasa vietnam, ingat aku pakar bahasa vietnam?? so just selfieee.. muah.. tuih!



Jalan-jalan malam sambil minum kopi die,..memang terbaik!!,, dah balik Malaysia, baru rasa rugi tak beli kopi die.. sob sob sob.. ;''( 

Air kelapa ni bukan hiasan, memang dia bagi untuk trip kali ini, by the way, this trip untuk mekong tour. 
pssst... here is the info for this mekong tour - rm60 fee, only visit coconut candy, coconut paper, riding car horse bout 1km (not sure), eat fruits (tp sikit sgt πŸ™„) while vietnames sing the classical song, 'naik sampan', honey bee then go back.πŸ’€ --take mostly a day. by bismillah tour (halal trip). for those who's like challenging, i dont advice this trip. quite boring πŸ˜‚. tetibe cakap omputih.. kahkahkahkahkah.. at least i'm try... puahahahahaa... 

nie antara aktivitinyer,,,  

kat melaka boleh naik kan?? see nothing special, just different culture

sikit kan?? mana cukup oiiiii...




ni sedikit info yang mungkin tuan puan sekalian tak tahu.. kekekeke

HCM Trip 3D2N πŸ‡»πŸ‡³
ticket flight (return) - rm213/pax
hong hac hotel - rm322/room
food - bring ur own 🐷~meggie lorrr (hard to find the halal food, if have, it's to expensive-but lapo😹

untuk those yang suka shopping, bagi la sikit from my view
 - first of all, try to find what we want first then think the others..but when your family member orders something, u feel that u need to buy no matter what, then u will forgot bout ur wants. its happened to meπŸ˜…. dush! kahkahkah..
+bent thant market. its out of our expectations, maybe our expectations is so high. just one floor.. the seller quite rude with customer, the tour guide for mekong trip called them 'Mafia'.. i got seller that said to me "no buy, no asked", kind of gengster attitude rite? nevermind, its her country, she can do whatever she want, do come Malaysia lar, we will show how to treat customer with the manner. 😹
+ban thay market. quite busy market,,the seller more manner, but still forcing us to buy. its quite annoying for me, i dont like it.
+night market. around bent thant market. the price doesnt have difference in indoor market (what i mean is bent thant market). just different in day and night. πŸ˜‚
+sightseeing at night. actually we dont know what the best view in vietnam since didn't have any planning, so kita redah sampai pecah tumit. so we just walking without thinking.πŸ˜… i want to try skydeck but my friend refused, she said "membazir!" hahahaha... then we just walking until we found a guy. rock guy! actually i dont know who he is? πŸ˜‚. and i also dont know what the place i found him. i want to read their history but unfortunately they are not traslated it to english at least. 😭😭😭



#tiktoptravel

No comments: